Napsugár-csízió

* * * ½   9 értékelés
Mese

Napsugár-csízió


Kovács András Ferenc

Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő Napsugár-csízió című gyermekversét lapozó formájában vehetik kézbe a gyerekek. A „tág esztendőben” csúszkáló, farsangolni illanó, pillangót lehelő, zöldet özönöltető, cimpát veresebbre húzgáló napsugár az évszakok bejárásával egy öröknaptárt körvonalaz – ezt a játékosságot jeleníti meg színes, gyerekekhez kedves, művészi illusztrációival Faltisz Alexandra IBBY-díjas grafikusművész.
A 0–6 éveseknek ajánlott, egyszerre könyvként és játékként használható, kemény kartonra nyomtatott és ezért szinte elnyűhetetlen lapozó a kicsik és szüleik egyik kedvenc közös könyve lehet. Az ennek a korosztálynak szánt lapozók szerepe kiemelten fontos, ha figyelembe vesszük, hogy az olvasóvá nevelésnek, a könyv megszerettetésének már egészen zsenge korban el kell kezdődnie: amikor az anya, ölében gyermekével, „mondókás könyvek” forgatása közben segíti gyerekét az anyanyelv zeneiségének, a szókincs, a beszédkészség és a beszédértés elsajátításában. A lapozó a gyerek nyelvi készségeinek megalapozása mellett az auditív emlékezet fejlesztésében is nagy szerepet játszik, a művészi szempontból igényes, a gyermeki világlátáshoz igazodó színes illusztrációk pedig a vizuális kultúrájának megalapozását és fejlődését segítik – a kedves hangulatú rajzok hozzásegítik a kicsiket az őket körülvevő jelenségek felfedezéséhez és mélyebb megismeréséhez. Ugyanakkor az óvodáskorban lévő vagy az előtt álló gyerek a lapozót forgatva már találkozik a különböző geometriai vagy absztrakt ábrákkal, látja és felismeri a közvetlen környezetében nem fellelhető tárgyakat, állatokat, növényeket, amelyekhez így könnyen tud érvényes jelentéstartalmakat csatolni.
Fontos ezért, hogy a gyerek és a könyv között létrejövő találkozás egy igényes, átgondolt, az életkornak megfelelő és nem utolsó sorban giccstől mentes kiadvány révén történjen. A fent soroltakat szem előtt tartva KAF versének, illetve a szakma és a közönség által egyaránt kiváló grafikusművészként számon tartott IBBY-díjas grafikus, az erdélyi származású, pécsi Faltisz Alexandra a versszakokra épülő illusztrációinak kiválasztásakor elsődleges szempont volt a fokozottan igényes szöveg és rajz megléte.
A Napsugár-csízió című lapozóban minden versszak a könyv egy-egy külön oldalán, színes illusztráció kíséretében jelenik meg. A lapozó egészében kemény kartonpapírra nyomott színes oldalakkal, megerősített gerinckötéssel, lekerekített sarkakkal jelenik meg – így a könyv időtálló, gyakorlatilag elszakíthatatlan, valamint „nem kizárólag rendeltetésszerű” funkcióval is bír: két éves koráig ugyanis a gyermek a könyvre, mint játékszerre tekint, így a kemény lapos formátum lehetőséget ad az önálló lapozásra, forgatásra is, mely mozgásos késztetés sajátosan illeszkedik alapvető tevékenységébe, a mindennapos játékba.

  • ISBN: 978-606-92745-4-5
  • Illusztrálta: Faltisz Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.