Heti KönyvHírek: angolszász sikerlista, Bookline-ból Shopline és események

Az év elején mi mást olvashatnánk a könyvhírek között, mint a 2011-es év kiértékelőjét, sikerlistákat, valamint terveket a következő évre. A következő szemelvények könyvmolyok számára értékes információkat hordoznak, a szöveg utáni linkre kattintva pedig a teljes cikk olvasható!

Az év végi sikerlistáknak nagy hagyománya van az angolszászoknál, és ebből a tradícióból természetesen a gyermek- és ifjúsági könyvek sem maradhatnak ki. A pagony.hu-n a Publishers Weekly, a The New York Times és a Guardian által legjobbnak ítélt 2011-es (képes) gyermekkönyvekből szemezgettek. (Pagony)

Péczely Dóra

Melyik volt 2011 legjelentősebb könyves eseménye, és hogyan befolyásolta ez a kiadók munkáját és a kereskedőhálózatokat? Megéri-e verseskönyvet megjelentetni? Érdekes lehet számunkra is a prae.hu általános művészeti portál interjúja Péczely Dórával, a Magvető Kiadó főszerkesztőjével. (prae.hu)


A Bookline.hu Nyrt. január 15-től új, univerzális webáruházat hoz létre Shopline néven, és saját, hivatalos elnevezését is Shopline-webáruház Nyrt.-re változtatja.
A Bookline márka nem szűnik meg, de a Bookline.hu kizárólag könyveknek és a könyvekhez szorosan kapcsolódó kulturális termékeknek ad majd helyet a jövőben. A Shopline égisze alatt a Bookline-on kívül két saját almárkát vezetnek be: a gyermektermékekkel foglalkozó Kidline-t, valamint a Homeline-t, ahol az egyre bővülő lakberendezési tárgyakat és dekorációkat kínálják. (Új Könyvpiac)

A mezővárostól a rendezett tanácsú városig című tanulmánykötetet mutatja be Birtók József a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2011. január 11-én 18 órakor.
A csíkszeredai Státus Kiadónál megjelent könyvet Garda Dezső szerkesztette, és az ugyancsak általa szervezett tavalyi gyergyószentmiklósi történészkonferencia előadásait tartalmazza, neves budapesti, ceglédi és erdélyi (Egyed Ákos, Garda Dezső, Pál-Antal Sándor, Tüdős S. Kinga) kutatók munkáit. Az est házigazdája Boér Hunor. (Transindex)

A Pro Minoritate folyóirat legújabb számát mutatják be a Bulgakov Kávéházban (Inocentiu Micu Klein/Virág utca 17.) január 11-én este 19 órától. A folyóirat aktuális számát Guttmann Szabolcs építész és Horváth István szociológus ismerteti.
A lapszám szerzői közül még jelen lesz Péter László és Ványolós Endre, valamint a folyóirat főszerkesztője, Kósa András László. (Transindex)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.