Többlet, avagy miért olvassunk filozófiai folyóiratot

A Többlet az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapja, ám témái természetesen nem korlátozódnak csupán az „erdélyi magyar filozófia” berkeire: bevallottan a magyar nyelvterület műhelyeiben zajló filozófiai gondolkodás egy új nyomtatott (szak)fóruma kíván lenni. A barátságos méretű, visszafogott, szemnek kellemes arculatú kiadvány azonban nem riaszthatja el sem az útkereső filosz-egyetemistákat, a határdiszciplínák művelőit vagy egyszerűen a kíváncsi, rákérdezésre hangolt „művelt olvasót” sem.

2009-ben alapították, Kolozsváron szerkesztik és adják ki negyedévente. Főszerkesztő: Egyed Péter, szerkesztőség: Bene Adrián, Keszeg Anna, Rigán Lóránd, Soós Amália-Mária, Zuh Deodáth. Levelezési cím: office@emft.ro.

Az Igazság és/vagy önismeret? című, 2011/1-es szám a filozófia célját illető, “két egymást nem kizáró, hanem inkább feltételező elképzelés melletti érveket mutat be” (Egyed Péter).

Szó esik többek közt Gandhi igazságfelfogásáról, vagy arról, hol tudna kiegyezni a tudományos pszichoanalitikus nézőpont és az egyházi teológiai megközelítés a “démoni megszállások” esetében, pusztán pragmatikus és morális szempontok mentén, értsd: a beteg érdekében; de olvashatunk a Napnyugat és Napkelet emberének gondolkodásmódja közti különbségről, vagy éppen arról, mi köze Vajda Mihálynak Senki Alfonzhoz.

Szerzők: Gál László, Rathmann János, Böhm Gábor, Varga Péter András, Kovács Attila, Szenkovics Dezső, Plesek Zoltán Ákos, Vajda Mihály, Angi István, Jakab András, Zuh Deodáth.

Irodalom, filozófia, képiség, mágia, film a tematikája a 2011/2-es lapszámnak, amelyben a szaktanulmányokon kívül a 18-19. századi kolozsvári filozófuskarrierekről, a nemzetközi diákcsere-programokról mint a professzionalizáció intézményesült eszközeiről, a kultúrsokkról vagy a nagyvárosi lét által kitermelt (női) értelmiségi sors-karrier-szerep összefüggéseiről is szó esik.

“Lapszámunk szerzői az irodalom és filozófia határvonalán mozgó (de reméljük, nem bizonytalankodó) szemléletmódot képviselik, és a határátlépések szigorú figyelésével jelzik az irodalomtudomány-történeti, a képi-filmi, valamint a filozófiai diskurzus kompetenciáit” – áll a főszerkesztő ajánlásában.

Szerzők: Bökös Borbála, Daragics Éva, Fám Erika, Cziffra Mariann, Keszeg Anna, Kovács Barna, Zuh Deodáth, Varga Péter András, Dieter Lohmar.

A szegedi Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola doktoranduszai mutatkoznak be a 2011/3-as számban – kötelező olvasmány Nietzsche-rajongóknak és –fóbiásoknak egyaránt. Különösen érdekes a megkerülhetetlen, kényelmetlen, zseniális és inspiráló német filozófus gondolatvilágának a pszichoanalízisben, pszichoterápiában történő “felhasználhatóságát” boncolgató írás.

Szerzők: Csejtei Dezső, Mogyoródi Emese, Balogh Lehel, Tóth Marianna, Faragó Emese, Szirbek Anita, Varga Péter.

Január 19-én egyébként a szerzők, szerkesztők, kiadók bemutatják a Többlet tavalyi – összesen négy – számát Kolozsváron; aki valami több(lett)el maradna, mintsem megelégedne jelen folyóirat-ismertetővel, jelenjen meg 17 órára a Bocskai-ház Óváry-termében.

B.D.T.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.