“A lelked a dallam, a tested a ritmus” – vers az utca nyelvén

Kicsit vers, kicsit rap és kicsit színház is. Egy mikrofon kell hozzá, meg egy kis bátorság, hogy odamondogassunk, hiszen ezt jelenti a slam (éles bírálat). A műfaj lényege, hogy az utca nyelvén szólalnak meg rímek, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. A slam poetry azért szerethető, mert a beszélt nyelv kultúráját hivatott művelni és ezáltal élesztgeti a minduntalan halódó verset is.

A rap műfaja ismerős és tudvalévő, hogy nagyon is van köze a vershez, de a slam poetry sokkal inkább költészet, hiszen a szöveg van előbb, és aztán jön a játék, a dallam. Azáltal hogy az előadásmód a rímek szolgálatába szegődik, rendkívül élő és egyben éles nyelv teremtődik, amely ugyanakkor hihetetlenül élvezhető is.

De hol is kezdődött el ez az egész? Az a nagyon szép benne, hogy alulról, a munkásosztályból származik a kezdeményezés, egy Marc Smith nevű építőipari munkástól, aki a chicagoi Get Me High nevű klubban olvasgatott fel verseket a ‘80-as években. Egy idő után performansszá nőtte ki magát az unaloműző tevékenység, sőt, pontozásos verseny lett belőle, amelyet a mai napig szerveznek a világ különböző pontjain, underground klubokban. Marc Smith honlapjáról kiderül hogy hogyan is működik ez, hiszen már a főoldal jobb sarkában köszönti a látogatókat verslábaival a slam megteremtője: marckellysmith.com

Marc Smith ideológiája szerint a slam poetry nem celebgyár, hanem a közösségről, a társadalomról szól, legyen köztük fiatal, idős, szegény vagy gazdag, homoszexuális, prostituált vagy lelkész. Szerinte a vers kicsit mindenhol jelen van ahol az emberek összegyűlnek.

Magyarországon hat éve létezik a ‘villámköltészet’ és azóta egyre népszerűbb (a slampoetry.hu-n követhető a tevékenység). Mindig kérdés marad számomra, hogy az angol nyelvi/zenei formák mennyire működnek magyar nyelven is, ebben az esetben viszont már tudható az igenlő válasz, ugyanis a sorok meggyőznek:

A lelked a dallam, a tested a ritmus, az elme az rím, ez zenebuddhizmus (Akkezdet Phiai)

A pesti est, mint tudjuk, igen tarka,
a Kispál-, az Anima- és a Hiperkarma-tengely,
aha, masszívabban áll, mint a Bornemissza Gergely,
meg az egri vár is, nincs rivális,
irreális, hogy újat csak a következő millenáris
hoz, de én MOST élek-halok itt, mert ez a rendelet,
csak hát a rendületlenségből hová lett a lendület? (Ludditák)

Budapesten az első slam poetry estek szervezője a Ludditákból ismert Fiáth Titanilla (Tita), illetve Mavrák Katalin (Hugee), Matits István (Id) és Prekopcsák Zoltán, akik közül már többen nemzetközi színpadokon is megfordultak.

A Ludditák


A kezdetekkor még a Kőleves pincehelységben szervezték havi jelleggel az esteket, majd később a mai napig használatos Mika Tivadar mulatóba került át a klub. Jelenleg talán a legismertebb csoportosulás Akkezdet Phiai, Újonc (Závada Péter) és Saiid (Süveg Márk) illetve Frequent (Havas Patrik) közreműködésével, amely már sokkal inkább a rap vagy a hip-hop világát idézi.

Saiid és Újonc


Ebben a találkozásban az a kiváló, hogy Závada Péter a költészet világából jön, 2012 áprilisában meg is jelent az Ahol megszakad c. könyve a Libri Kiadónál, Süveg Márk pedig lemezlovasként járta sorra a budapesti klubokat. Havas Patrik később csatlakozott Akkezdet Phiaihoz Saiidon keresztül. Első albumuk, Akkezdet, 2004 áprilisában jelent meg, a második pedig Kottazűr néven 2010-ben látott napvilágot. A villámköltők sorai töményebbnél is töményebbek, humorosak és kritikusak, kimozdítanak mindenféle megkövesedett sémából, és mikor már-már megharagudnánk rájuk, akkor felszabadító nevetésre indítanak:

Ha valóságot akarsz, olvass Móricz Zsigmondot

Soha se nem mondtam, hogy mindig origit mondok.

Mondj egy esti mesét mint Benedek Elek, 

Ha benned alszom el kérdés hogy benned-e kelek. (Akkezdet Phiai)

Addig is, ameddig csütörtökön, szeptember 13-án este 7 órától a marosvásárhelyi G pont Caféban személyesen találkozunk a slam poetry művelőivel, pontosabban Závada Péterrel, Simon Mártonnal és Pion Istvánnal, hangolódjunk rá a történelmi pillanatra egy-két Akkezdet Phiai videóval:

Visky Anna

“A lelked a dallam, a tested a ritmus” – vers az utca nyelvén bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. keli hozzászólása:

    Most kérdem én azt (csak így egyszerűen, a logika szemszögeit figyelembe véve) hogy jön az kiszámolva, hogy “Závada Péter a költészet világából jön, 2012 áprilisában meg is jelent az Ahol megszakad c. könyve … Első albumuk, Akkezdet, 2004 áprilisában jelent meg”

    Jövőből jövő lövő?

    Nem vitatom az állítás (amúgy) igaz vagy hamis voltát, de a leírtakból levonni a következtetést vicces.
    (gy.k. – Újonc, a 2012-ben publikált költő 2004-től elkezd rapelni. Ergo költészeti háttér. aha)

    Amúgy Saiid és Újonc rengeteget tesznek a slam poetry-ért. Ennek ellenére az AkkezdetPhiai-t nem nevezném “slam poetry csoportosulásnak”, hanem egyszerűen egy kiváló rap zenekar, aminek pár száma közel áll a slam poetry-hez (és sok más meg nagyon messze attól). Nem minden jól megírt rapszöveg slam is egyben.

    • Anna hozzászólása:

      Keli, a költői pályafutás nem egy verseskötet kiadásánál kezdődik, mint ahogyan a zenei pályafutás sem egy album kiadásánál. Závada Péter már csak az édesapja, Závada Pál miatt is közelebb állt az irodalomhoz. A második megjegyzéssel kapcsolatban: az én cikkem a slam poetry-re fókuszált és pontosan azért kapott olyan nagy szerepet az Akkezdet Phiai- slam poetry kapcsolata, mert sokat tesznek érte. Ők is szervesen részét képezik a slam poetry világának, azzal együtt hogy zenei stÍlusuk a rap, elválaszthatatlanok a villámköltészettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.