Éjszakába nyúlóan vásárolhatunk könyveket Vásárhelyen

Összesen nagyjából 60 író-olvasó találkozóra, könyvbemutatóra és kiadóbemutatóra lehet számítani a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, amit november 13-15. között rendeznek meg. A kiadók jelentkezését szeptember 30-ig várják a szervezők. Mivel a könyvvásár helyszínéül szolgáló Nemzeti Színház előcsarnoka az utóbbi években már elég szűkös a rendezvény számára, a szervezők a jelentkezés sorrendjét veszik figyelembe a kiadók regisztrálásakor. Idén legfeljebb 45 kiállítónak tudnak helyet biztosítani.

Káli Király István, a könyvvásár főszervezője a programok közül az első napon tartott Magyar írók estjét emelte ki. „Nem volt egyszerű megszervezni ezt az író-olvasó találkozót, amit minden évben a nyitónapon tartunk, az utóbbi években a Kultúrpalota kistermében. Négy fontos magyarországi író jön – magyarországit mondok, holott közülük három erdélyi származású -: Dragomán György, Péterfy Gergely, Szabó T. Anna és Szilágyi Ákos” – nyilatkozta Káli Király az Erdély FM-nek.

Az újdonságok között kell megemlíteni, hogy ezúttal akár éjszaka is ellátogathatunk a vásárba.  „Negatív tapasztalat volt az, hogy esténként viszonylag nehéz bezárni a vásárt, mert sok marosvásárhelyinek csak az esti órákban van ideje válogatni a könyvek között. Ezért úgy döntöttünk, hogy a második nap meghosszabbítjuk a nyitva tartást éjfélig, megszervezzük a könyvek éjszakáját” – nyilatkozta a rádiónak.

A könyvújdonságokról és bemutatókról nem tudott még Káli Király István beszámolni, egyelőre várják a kiadók programjavaslatait. Annyit tudni, hogy valószínűleg bemutatkozik a Székelyföld kulturális havilap, illetve a gondozásában megjelenő Székely könyvtár sorozat legújabb kötetei.

A könyvvásár az évek folyamán egy összművészeti rendezvénnyé vált, idén is színházi előadások, koncertek és gyerekprogramok tarkítják a három napos rendezvény kínálatát. Kulka János Ez a hely című egyéni műsorával érkezik Marosvásárhelyre, míg Szalóki Ági Körforgás címmel ad gyerekkoncertet. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a könyvvásár idejére időzítette Molnár Ferenc Pál utcai fiúk feldolgozásának premierjét, illetve két felolvasószínházi bemutatóját: Molter Károly Tank című darabját és Rejtő Jenő műveiből összeállított darabot adnak elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.