Ismét van magyar díjazott a legszebb romániai könyvek között

Azok után, hogy az elmúlt héten a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron kihirdették a legszebb erdélyi magyar könyveket, Románia legszebb könyveit is kiválasztották. Az ötödik alkalommal megszervezett versenyre összesen 251 az elmúlt évben kiadott könyvet és kiadványt neveztek be Romániából és a Moldovai Köztársaságból. Ezek közül választották ki a különböző kategóriák győzteseit, összesen 11 kiadványt díjaztak. Van egy magyar is köztük.

Királylány a Lángpalotában, erdélyi szász népmesék

A legjobb könyvillusztrátornak járó elismerést megosztva kapta Kürti Andrea és Veronica Neacșu. Előbbi a Gutenberg Kiadónál megjelent Királylány a Lángpalotában, erdélyi szász népmesék című könyv illusztráláséért érdemelte ki a díjat, míg utóbbi a Povești din Calendar című könyvért.

Illusztráció a könyvben

Illusztráció a könyvben

Illusztráció a könyvben

Még több illusztrációt a könyvből Kürti Andrea honlapján találtok, de az Instagram fiókját is érdemes követni, mert napi rendszerességgel posztolja rajzait. Például a most díjazott munkákból is osztott már meg.

A Povești din Calendar borítója

A Románia Legszebb Könyvei verseny nagydíját Erwin Kessler művészettörténész Tzara. Dada. Etc című munkája kapta, amelynek az illusztrátora Anca Adina Cojocaru volt. A könyv egyébként a dadaizmus 100 éves évfordulójára készült. A legszebb albumnak járó díjat a Iosif Király, Raluca Oancea Nestor és Raluca Paraschiv Ionescu által szerkesztett RO_Archive: O arhivă a României în tranziție című kiadvány kapta.

A nagydíjas könyv borítója

A legszebb gyerekkönyvnek járó elismerést az Adina Rosetti és Cristiana Radu által jegyzett De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? című meséskönyv kapta. A tipográfiai kísérletért járó díjat az Artemisa Cristina Pascu által dizájnolt Degradări termice ireversibile. Partea tehnică (vol 1) / Degradări termice ireversibile. Partea subiectivă (vol 2) című munkáknak ítélte a zsűri, míg a legszebb periodika/folyóirat díját a DoR (Decât o Revistă #20 — #25) kapta. Artemisa Cristina Pascu egyébként a DoR fiatal dizájnere. A díjazott kiadvány a diplomamunkája volt.

A De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? borítója

A De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? címoldala

Degradări termice ireversibile. Partea tehnică (vol 1)

Degradări termice ireversibile. Partea tehnică (vol 1)

Degradări termice ireversibile. Partea subiectivă

A Decât o Revistă #25 címoldala

Illusztráció a Decât o Revistă #25 számából

A legszebb művészeti könyvnek járó elismerést Oana Daniela Tudoran Calaiacanaia című munkája kapta, aminek a tervezője a legszebb könyvért is díjazott Anca Adina Cojocaru volt. A fotóillusztrációkért a Post-Industrial Storiest ismerték el, míg a képregényalbumért járó díjat a Turb@ kapta. Illusztrátora Ioana Trușcă volt. A legjobb fiatal dizájnernek járó díjat Mihai Șovăială érdemelte ki a Perimetru Sigur című kiadványért.

A Post-Industrial Storiest borítója

Fotó a Post-Industrial Stories című könyvben

Illusztráció a Turb@ című könyvben

A Perimetru Sigur címoldala

Illusztráció a a Perimetru Sigur című könyvben

A zsűri tagjai Némethi Barna fotós, Otilia Mihalcea dizájner, Arnold Estefan vizuális művész, Lia Perjovschi, Dinu Dumbrăvician, Roxana Jeler, Annette Lucas dizájner. A döntősök teljes listája mindenféle információval itt érhető el.

Ismét van magyar díjazott a legszebb romániai könyvek között bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Zoltan hozzászólása:

    Artemisa Cristina Pascu jelen pillanatban a Decat O Revista-nal dolgozik mint junior designer, tehat a Decat O Revista szamara minden adott, hogy jovore is tobb dijat hazavigyen. Amit a Decat O Revista jelen pillanatban mint tartalom es design felmutat, a roman piacon majdnem egyedi es nagyon kiemelkedik a tobbi folyoirat kozul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.