Nyálcsorgató: ennél szebb könyveket manapság nemigen találsz

Bár a döntősök között több magyar jelölt is volt, végül egy sem kapott díjat a Románia Legszebb Könyve pályázaton, amelynek szerda este volt a díjátadója Bukarestben. A hatodik alkalommal megszervezett versenyre az elmúlt egy évben kiadott könyvet és kiadványt nevezhettek be Romániából és a Moldovai Köztársaságból. Részleteket itt találsz.

Mark Twain Sfaturi pentru fetiţe című könyve kapta a Románia Legszebb Könyvének járó elismerés nagydíját. A könyvet Adelina Butnaru illusztrálta, a műszaki tervezés pedig a Faber Studio munkája. Összesen 600 példányban jelent meg a Tzim Tzum Books kiadónál.

A nagydíjas könyv borítója

A 2017 tavaszán “született” Tzim Tzum Books a Facebookon úgy jellemzi magát, mint a világ első olyan kiadója, amely néhány kreatív teremtményből és egy kutyából áll. Állítják, hogy jó humorérzékkel rendelkeznek, és hasonlókat ajánlanak a könyv hatévestől plusz százévesig terjedő olvasóinak is.

Illusztráció a nagydíjas kötetből

Illusztráció a nagydíjas kötetből

A legszebb művészeti könyvnek járó díjat Andrada Istrate, Puiu Lăţea és Nicu Ilfoveanu O amintire făcută bine című kötete kapta, amelyet az Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu adott ki 450 példányban. A könyv a Duna-deltában épült Eco Chilia készítését mutatja be. Az épület elkészítésében hátrányos helyzetű, alacsony iskolázottságú fogvatartottak vettek részt.

O amintire făcută bine

O amintire făcută bine

O amintire făcută bine

A gyerekkönyvnek járó elismerést pedig Mădălina Andronic Ce vrăji mai fac fetele / Love and Fate for Girls Who Can’t Wait című kétnyelvű kötetet kapta, amelyben olyan hagyományos praktikákat mutat be, amellyel a lányok többet tudhattak meg a jövendőbelijükről.

Ce vrăji mai fac fetele

Ce vrăji mai fac fetele

A legszebb illusztrációért járó díjat Andreea Chirică érdemelte ki a Home Alone című munkáért, amelyben a felnőttkori magányt és pánikot dolgozza fel igen csak szemléletesen. A legjobb fiatal dizájnernek járó elismerést Alin Cincă kapta a Borrowed Territoriesért, amelynek szerzői Magda Radu, Alexandra Manole, Lucian Bran, Augustina Stanciu, Monica Stroe és Bogdan Iancu.

Home Alone

Home Alone

Borrowed Territories

Borrowed Territories

A legszebb limitált példányszámú kiadvány Timotei Drob Salariatul Azi képregénye lett, amelyet összesen 20 példányban adtak ki.

Salariatul Azi

Salariatul Azi

A legszebb fotóalbum megosztva a Gărâna Jazz Festival 20. évfordulójára készített kötet és a Bogdan Boghiţoi, Sorin Vidis képeit (és szövegeit) bemutató OINA album lett. Ez utóbbi a hagyományos román sportot, az oinát mutatja be.

Gărâna Jazz Festival 20th Anniversary Edition

Gărâna Jazz Festival 20th Anniversary Edition

Gărâna Jazz Festival 20th Anniversary Edition

OINA

OINA

A legjobb sorozattervezésért a Black Button Books tényirodalmi könyveit ismerték el, amelyeknek a grafikai koncepcióját Raymond Bobar készítette.

Black Button Books - sorozat

A zsűri elismerte Bogdan Ceauşescu, Sebastian Anastasiei saját kiadásban megjelent ON / OFF the Grid című munkáját, illetve egy iskolai tankönyvet is kiemeltek, Iliana Dumitrescu, Elena Barbu elsősöknek készített könyvét és munkafüzetét.

Abcedar

A döntőben több magyar vonatkozású könyv is szerepelt:

* Kenéz Ferenc: Esőben könnyen rámtaláltok, Pallas – Akadémia Könyvkiadó, Orosz Annabella illusztrálta, 500 példányban adták ki.

Esőben könnyen rámtaláltok

*Demény Péter: Városi állatok, Gutenberg Kiadó, Orosz Annabella illusztrálta, 500 példányban adták ki.

Városi állatok

*Lackfi János: Kutyából szalonna, Gutenberg Kiadó, Kürti Andrea illusztrálta, 2000 példányban adták ki.

Kutyából szalonna

Kutyából szalonna

*Shumona Sinha: Üssük agyon a szegényeket!, Bookart Kiadó, borítóterv Részegh Botond, grafikai tervezés Hajdú Áron, 1000 példányban adták ki

Üssük agyon a szegényeket!

*Hajdú Farkas Zoltán: Ki ez az ipse?, Bookart Kiadó, borítóterv és illusztráció Szulyovszky Sarolta, grafikai tervezés Hajdú Krisztina, 700 példányban adták ki.

Ki ez az ipse?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.