Tíz mondat egy lekottázott beszélgetésről

Nana Vortex: Aranylemez. Gryllus Kiadó, Budapest, 2017.

Szín: palládiumos
Szavak: „arczának egy pillanatnyi derültsége”
Ennivaló: kendermagos cicáé
Film: Looking for Richard
Könyv: Weöres Sándor: Psyché

1. Képzeljünk el egy olyan miniantológiát, amelyik összesen tíz verset tartalmaz, Arany János válogatta saját és mások verseiből, rostálási-gyűjtögetési szempontjai pedig kifejezetten zeneiek: ez lenne nagyjából a Nana Vortex Aranylemezének kiindulópontja.

2. Tehetnék úgy, mintha egy CD belső füzetmellékletét könyvnek tekinteném, de inkább legyen ez mégis CD-kritika, ahol zene és szöveg egyben van.

3. Azokban az években, amikor az Őszikék születtek, Arany János dalokat, dallamokat is írt saját és mások versei alapján, gitárját pengetve pedig némi unszolás után elő-előadta őket családjának és barátainak – a kottákat Bartalus István zenetörténész lejegyzésében ismerjük, most pedig a Nana Vortex és vendégei hangján meg is hallgathatjuk őket.


4. Tegyük egy pillanatra zárójelbe, hogy maguk az énekdallamok mennyi és milyen zenei kreativitásról tanúskodnak, hiszen a Nana Vortex nagy ötlete éppen az eredeti dallamok újrakontextualizálása világzenei, jazz és hiphop elemek bevitelével, ami sokszor az Arany-dalok struktúrájának megváltoztatását is jelenti.

5. Arany aligha gondolta, hogy Zách Klára balladája dark hip hopként is működhet, de Horváth Kristóf „Színész Bob” előadásában meggyőző, ahogy a ballada és a rap epikus világai összekapcsolódnak, az énekdallam pedig afféle refrénné válik inkább, földöntúli szellemhangokat is megidézni képes módon.

6. A komikus dallamok komponálásakor más irányban keresgélt Arany János – A tudós macskája, illetve a Petőfi-szövegekre írt Csokonai és A tintásüveg hangvételben nyilvánvalóan egymás rokonai, ezt Bartalus István, a dallamokat lejegyző barát a következőképpen dokumentálta, Arany előadói technikáját is felvillantva: „Mintául a kávéházakban s efféle nyilvános helyeken működő zugdalnokokat vette s hogy egykor ezek előadásait jól megfigyelte, bizonyítja három dalának könnyűd elbeszélő népies hangja, mely a közönséges népdaloktól különbözik, a nélkül, hogy magyar jellegét elvesztené. (…) A kálomista pap s Csokonai Vitéz Mihály mulatságos históriája eszembe juttatja azt a rövid másodperczet, midőn Arany előadása közben az első versszak végén levette kezét a gitárról s felém fordult, félhangosan ismételvén az utolsó sort: »Csokonai Vitéz Mihály«! S ezt arczának egy pillanatnyi derültsége követte, oly pillanat, melyben a régi Aranyt véltem látni.”

7. Arany életművének alkalmi költészethez, társasági együttlétekhez kapcsolódó rétegéről egyre több szó esik, a humoros dalok mellett ide kapcsolódhatnak A hegedű száraz fája, A toronyban illetve a Kondorosi csárda mellett kezdetű dalok, ezek akár közös nótázásokkor is megszólalhatnának – a Nana Vortex hangszereseinek elszállásai, improvizációi, tudatos disszonanciái ugyanakkor ki is tudják mozdítani őket bármiféle bezárulásból.

8. A Nana Vortex youtube-csatornáján még az album megjelenése előtt hallani lehetett két zúzósabb/táncolósabb dalt, az Arany-szövegre írt Igyunk bíz kezdetűt, illetve az Amadé László-féle Toborzót, mindkettőben figyelhető az a zenei-szöveges párbeszéd, amelyben Arany mellett valaki/valami más is megszólal, mindegy is, hogy kortárs rapimprovizáció vagy tradicionális népdalszöveg.

9. Arany beszélget velünk, és nem monológokat mond – erre az alapötletre épül minden ezen a lemezen, a beszélgetés pedig hol évődő, hol meghitt, hol elgondolkodtató.

10. Az album két bonus track-je (Arany János – Óhajtanék illetve József Attila – Arany) nem próbál rálicitálni zeneileg Aranyra, hommage-szerűen illeszkedik a többi dalhoz, melankolikussá görbítve a hangulati ívet, ami nem baj, mert a korábbi dalokban egy teljes érzetpalettát lakhattunk be Arany János társaságában.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.