Tíz mondat arról, hogy ki áll a halottak élére

Csepella Olivér: Nyugat + zombik. Corvina Kiadó, Budapest, 2017. 264 oldal.

Szín: szecessziósárga
Szó: csütt
Ennivaló: velő
Film: Midnight in Paris
Zene: Metallica: Master of Puppets

1. Karinthy trükkje az Így írtok ti-ban ugyanarra épül, mint Csepella Olivér képregénye: markáns karaktertípusokra, akik jól elrajzolhatók, mert a típusukat akkor is felismerjük, hogyha róluk egyénként amúgy keveset tudunk.

2. A Nyugat+zombik mégis hungarikum, nehéz volna a könyv irodalmi utalásait, idézeteit, bennfentesen magyar poénjait más nyelvbe átvinni, miközben a zsáner maga – a zombi-akcióthriller – persze importáru, magát a magaskultúra+zombik összeillesztést is beleértve, ezzel Seth Grahame-Smith kísérletezett legnagyobb sikerrel 2009-es Pride and Prejudice and Zombies című regényében.

3. Telitalálat, hogy a képregény alapkonfliktusszála épp erre a hungarikum/import, ősi/modern problémára épül, ebbe maguk a nyugatosok is bőven belefutottak a folyóirat 1908-as indulása táján.

4. Karinthy szekrényméretű testbe rejtett szíve és humora, Babits vívódó zárkózottsága, Kosztolányi skizofrén Esti Kornél-komplexusa, Ady Endre sámánhajlamai, Móricz mániákus történetgyűjtögetése, Tóth Árpád kistesó-karaktere akcióvizuálban is jó kiindulópontot jelentenek, a New York-kávéház zárt terében hasonló szituációk adódnak, mint mondjuk egy űrhajóban önmagukat elbarikádozó, garázdálkodó alienek ellen terveket kovácsoló csapatban.

5. Azt azért jelezni kell ezen a ponton, hogy a Nyugat+zombik nem jó képregény: vicces, fordulatos, helyenként meghökkentő és kifinomult, de a történetvezetésben alatta marad a lehetőségeinek.

6. Túl keveset mond ott, ahol egy-egy történetbeli bakugrás mégiscsak több kifejtésre szorulna, vagy túlrészletez olyan akciójeleneteket, amelyek egy idő után elkerülhetetlenül ismétlődnek.

7. Vizuálisan mindaz, ami a világ és a karakterek megalkotottságáról szól, kitűnő: színvilága és egyes motívumai jól kapcsolnak vissza a szecesszió képiségéhez.

8. A nyugatosok köznapi énje is megjelenik szuperhősségük mellett: Kosztolányi és Karinthy idézetkvízekkel szórakoztatják egymást, miközben zombikat döfnek át különféle rögtönzött fegyverekkel, Ady másnapos és szifilisze miatt aggódik, Juhász Gyula egy cameóban egy pohár mellett borong.

9. A legfrissebb, női szerepekről szóló Nyugat-kutatások trendjei beépülnek a szövegbe, Kata, a femme fatale pincérnő például ezen háborog: „Unom, hogy csak a nőiségem határoz meg! (…) arról beszélek, hogy például hol van innen Lesznai Anna? Vagy Kaffka Margit?”

10. Csepella Olivér képregénye úttörő jellegével, mintegy mellékesen, azt is megmutatja, hogy az igazi kulturális ikonok átsétálása a popkultúrába végső soron természetes, az emlékezetben a kultúra rétegei együtt vannak, beszélgetnek egymással.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.