Tíz mondat kinti és benti bögölydrónokról

Zágoni Balázs: A Gömb. Fekete fény 1. Móra, Budapest, 2018.

Szín: villogófényű

Ennivaló: erdei gomba

Szó: törlesztőrészlet

Film: The Matrix

Zene: Vad Fruttik: Válaszok nélkül

1. Még elég közel ahhoz, amiben élünk, már elég távol tőle ahhoz, hogy izgalmas legyen a gondolatkísérlet: valóban létezhet-e a történelemnek annyira abszurd útja, amelyik idáig vezethet?

2. Ha van a könyvnek olyan (felnőtt) olvasója, akinek már megfordult a fejében legalább egyszer, hogy milyen lenne bankszámla, mobiltelefon és internet nélkül élni egy olyan világban, amelyik teljes gőzzel, de egyelőre még szelíden próbálja ezeket ránk tukmálni, akkor a Zágoni Balázs által megálmodott jövőben megtapasztalhat egy olyan forgatókönyvet, ahol valóban durván egzisztenciálissá válik a kívülállás lehetőségének kérdése.

3. Aki nem belül, a rendszerben, a falakon belül van, az nem számít – és mindig lehet olyan új szabályokat hozni, amelyek a periféria, a kintiek életlehetőségeit még tovább csökkentik.

4. Akik „bent” vannak, a Városban, szinte észrevétlenül csúsznak bele olyan feltételek elfogadásába, amelyek egy posztglobál determinizmus logikája szerint alakulnak: a jólét útja itt az eladósodás, hitelek felvétele – és ezek az adósságok generációkon át öröklődnek.

5. Nagy Koppány Zsolt Nem kell vala megvénülnöd 2.0-ja (http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2015/03/04/tiz-mondat-az-everymanrol/) indult nem annyira régen hasonló premisszáktól, nyugdíjaslázadásokat és posztapokaliptikus generációs konfliktusokat vetítve egy közeli jövőbe.

6. Zágoni Balázs más műfajba vezeti át a hasonló alapkonfliktusokat: ifjúsági regényt ír, amelyben persze a generációs feszültségek mindig ott vannak – nélkülük nem létezne maga a műfaj –, de a fantasztikum, a szereplők számára ismeretlen technikai lehetőségek lesznek a kalandsorozat előterében.

7. A Gömbben is ott a kísértés nagy témája, ahogy a 2017-es év egyik legfigyelemreméltóbb magyar kamaszregényében, Sepsi László Ördögcsapásában: a kívül maradni vagy benne lenni a buliban A Gömbben nem egyszerűen karrierkérdés, hanem a biztonságosnak tűnő, bár kötelezettségekkel járó élet illetve a létbizonytalanság, fenyegetettség, de ugyanakkor nagyobb fokú szabadság közti választás kérdése.

8. Vik igazi kamaszként vesz részt az eseményekben: saját játékszabályokat akar, ezért folyton mások szabályaiba ütközik; ugyanakkor mindent próbál megtapasztalni, nem könnyű őt bármiről lebeszélni, hiszen csak így jöhet rá arra, ki és milyen ő, mennyiben különleges és mennyiben átlagos például.

9. Vik szerelme, Ajla első körben mintha csak a fiú másik-világból-jöttségét érzékelné és értékelné, az vonzza őt, hogy van valaki, aki a Város szabályain kívül eső életet is megélte – a kötet utolsó lapján még sok nyitott kérdés van a személyközi viszonyokkal kapcsolatban.

10. Egy regényfolyam első kötetének végén még csak egy világ körvonalait látjuk, amelyik ráadásul változások (háború?) küszöbén áll – az viszont máris biztos, hogy kellően nyugtalanító és józanító világ ez ahhoz, hogy még inkább magunkra próbáljunk ismerni benne további, még megírásra váró kötetekben.

Balázs Imre József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.