Ördögszekér

* * * *   3 értékelés
Regény

Ördögszekér


Makkai Sándor

Az Ördögszekér történeti regény, de abban az értelemben, hogy egy elmúlt kor keretében és jól ismert vezérszemélyiségeivel kapcsolatban egyetlen emberi lélek tragédiáját kívánja fölmutatni, egy asszonyi lélekét, aki nem korának gyermeke, s akire nézve éppen ezért a kor, amelyben élt, útvesztővé és végzetté lett.

Akinek megvan hozzá az érzéke, rögtön látja, hogy Báthory Anna nem lehetett csupán az egyike a XVII. század első felében oly gyakori erdélyi dámácskáknak, akik léhaságukkal és érzékiségükkel szereztek kétes hírnevet. S ezt mindenekfölött Bethlen Gábornak történelmileg homályos, de jelleme alapján költőileg annál világosabb nagy, végzetes szerepe igazolja ennek az asszonynak az életében. Anna iszonyú romlásának s késői ébredésére következő megrázó bűnhődésének tragikuma a testvérszerelem tényében kulminál.

Báthory Anna sorsa különben ékesen szóló bizonyságtétel az erkölcsi világrend sérthetetlen fönnsége mellett. Akik ezt a világrendet igazán tisztelik, azok mély szánalommal fogják kísérni Anna sorsát s megerősödnek az örök örvény iránti hódolatukban.

  • Szerkesztő: Jakab Márta
  • Alapkiadás: Erdélyi Szépmíves Céh, Kolozsvár, 1941
  • ISBN: 978-973-26-0983-5

Ördögszekér bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Margit hozzászólása:

    Nem szerettem ezt a könyvet. Rég olvastam, tartalomszinten nem hagyott túl mély nyomot bennem, csak azt tudom, hogy nagyon nyomasztott. Ebből az ismertetőből azt is megtudtam, hogy mi: “Báthory Anna sorsa különben ékesen szóló bizonyságtétel az erkölcsi világrend sérthetetlen fönnsége mellett. ” Ha nem akarta volna folyton ezt sulykolni belém a könyv, talán még sajnáltam volna szegény, szerencsétlen vérfertőző Annát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.