Temesvár vízerőműve

* * * * ½ 2 értékelés
Tudományos / ismeretterjesztő

Temesvár vízerőműve


Jancsó Árpád

Kulturális, egyházi, történelmi műemlékeink mellett ismernünk kell műszaki értékeinket, hisz ezek kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy őszeink e földön értékeket teremtettek, nemcsak csoportérdekeket tartottak szemük előtt, hanem a közjót szolgálták s hoztak érte annyi áldozatot. A hidak, vasutak, állomások, utak, csatornák, gátak, elektromos erőművek, gyárak minden polgárt egyformán szolgáltak.

Egy ilyen kiemelkedő ipari műemlék a száz éve működő temesvári vízerőmű. Létesítéséhez a feltételek a XX. század elején teremtődtek meg. A vízerőművel egyidőben szabályozták a Gyárvárost behálózó vízfolyásokat, a Bega 2,4 km hosszú új medret kapott, és a csatorna teljes városi szakaszát kikötővé alakították. Az új medren három hidat kellett felépíteni. Egyikük, a Liget úti híd ma is büszkesége a Bega-parti metropolisnak.

E kis kötet megismertet az érdeklődőkkel egy törekvő város lakói által, nagy áldozatkészséggel, műszaki bátorsággal felépített gyönyörű, mára ipartörténeti emlékké vált vízerőművet, ugyanakkor betekintést nyerhetünk Temesvár XIX-XX. századi gazdasági-társadalmi életébe, egy olyan korba, amikor lehetett nagyot álmodni, munkával és tehetséggel ezt az álmot valósággá tenni.

  • Lektor: Makai Zoltán
  • Borító: Könczey Elemér, Szebenyi Diana
  • ISBN: 978-606-8178-07-3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.