Igényes kivitelezésű lapozók a Gutenberg Kiadótól

A Gutenberg Kiadó egy kellemes jelenség az erdélyi könyvkiadók sorában. A határon túli könyvszakma is megérhette az igényes kivitelezésű gyermeklapozók korát, Kovács András Ferenc: Napsugár-csízió illetve László Noémi: Afrika című verseinek kiadásával.

Mindkét könyv hasonló formátumú, jó minőségű kemény táblákon mutatja be a szívünkhöz közel álló erdélyi szerzők gyermekverseit, vidám, festői, élénkmeleg színekben pompázó illusztrációkkal. Faltisz Alexandra és Csillag István rajzai művészi vonalakkal jelenítik meg a versek világát.

A lapozók különlegessége, hogy az egyéni betűtípusok az illusztráció részét képezik, a szövegeket a művészek sajátkezűleg festették a rajzok mellé.

Kovács András Ferenc verse lüktető ritmusával szólít meg, sorain túl már hallani dobot, furulyát, cimbalmot. A “főszereplő” maga a nap, amely gyermekien játszik végig az évszakokon, s dinamizmusát fémjelzik a változatos igék: csípked, húzgál, illan, villan, ficánkol, cikázik, zörget, bereszket, penget. Íme pár szakasz a versből:

Télidõn a napsugár
jégcsapokon csúszkál,
arcot csípked, pirult cimpát
veresebbre húzgál.

Majd a csillogó havon
farsangolni illan:
köddel tömött felhõk közül
néha visszavillan.

László Noémi végigzongorázik az afrikai országokon, s különböző egzotikus állatokat vonultat fel. Orrszarvú, elefánt, víziló, sőt gnú is él a Kilimandzsáró hegy közelében:

egykönnyen Afrikába kívánkozunk a csillogó szemű állatkák hívogatásával.

Milyen kár, hogy egy vers olyan hamar véget ér!

Visky Anna

Igényes kivitelezésű lapozók a Gutenberg Kiadótól bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. kritikuss hozzászólása:

  Határon túli könyvszakma????? – ez az erdélyinek a fölösleges cifrázása assziszem.
  A Napsugár-csízió boldog tulajdonosai vagyunk, annak ellenére, hogy a gyerekem nincs teljesen tisztában olyan fogalmakkal, hogy esztendő, évszak stb., a szöveget kívülről fújja, ami szerintem annak a jele, hogy jól választotta ki ezt a verset a kiadó, hangzása dallamos, nyelvezete rád ragad. Kedvenc szakaszaim közé tartoznak a bemutatóban is idézettek, habár van itt egy kis elírás: piros cimpát húzgál, nem pirultat (amiről inkább az égetésre, mint a hidegre asszociálnánk).
  Furcsa volt számomra az illusztrációkon a nap szív-arca és hegyes orra, mert az prototipikusan kerek szokott lenni. Végülis a versben napsugár szerepel, nem nap, ezzel magyaráztam meg végül magamnak. A képek valóban nagyon jó hangulatkeltők, hangulatfestők, ez az első könyv, amiben a gyerekem kedvenc képeket választott magának (a tavaszi jelenet az abszolút kedvenc). Azonosult a főszereplővel: ő a napsugár, aki bottal vándorol.
  Izgalmas a rajzokon az, hogy sok az apró, rejtett részlet, amit fel lehet közösen fedezni. Az egyik oldalon még egy számomra is enigmatikus báli piros ruhás nő van elrejtve. Néhány kép fejjel lefele, több szögből is működik (a legelső verszak illusztrációja és a másodszor megérkező tél pl.) a nap madárperspektívájának köszönhetően. Ez nekem különösen tetszett, főleg, hogy elég gyakran szokott a legkisebbik célolvasó fejjel lefele könyvet nézegetni.
  Minőség? Hmm…. a két heti forgatástól az oldalak közepén lekopott a festék és egy fehér csík keletkezett. De amúgy tényleg ügyes kis forgatnivaló.
  Nekünk nagyon bejött, ajánlom. És olcsó is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.