Mesehős hörcsögök

A lovak, macik, vakondok, elefántok gyakran válnak könyvek főszereplőivé, hörcsögökről viszont nem olvasunk minden nap. Voicu Bojan: Hörcsögmesék c. könyvében a kis rágcsálók lesznek mesehősök Jánosi Andrea élénk illusztrációi mellett.

Voicu Bojan meséskönyve román nyelven 9 + 1 poveşti cu mustăţi despre nişte hamsteri cu adevărat adevăraţi címmel jelent meg 2011-ben, a magyar kiadás 2012-ben látott napvilágot, művésziesebb kiadásban a Koinónia Kiadó jóvoltából. A román cím előrevetíti a kötet végén fellelhető bónusz mesét, amelyben az egerek egy bádogbugyis játéksárkányt szabadítanak meg az ágyékán hordott terhétől. Voicu Bojan az Aquaforte kiadó igazgatójaként jártas az irodalomban, fotóként az Esquire Romania és a National Geographic folyóiratokban megjelent képei révén szerzett nevet.

A Hörcsögmesék c. könyv a szerző családi életének mindennapjaiból ihletődött történeteket tartalmaz. A mesék közös pontja, hogy az események a szülő szemszögéből íródnak meg, főleg az apa kíséri végig, ahogyan gyermekei kedvelt játszótársaivá válnak a hörcsögök. Finom humorral és könnyed megfogalmazásban ismerkedünk meg Speedy, Johnny, Mocski és egyéb hörcsögbarátok viszontagságaival, de ez a sor is véges, hiszen a Zárszó helyett írásban kiderül: “a hörcsögök élete meglehetősen behatárolt, és nem könnyű írni róluk”. A hörcsög cincog(na), megrágcsálja a könyveket, elszökik a ketrecből, kétes étkeket fogyaszt, de minden csínytevése ellenére Isten csak a gyerekek számára teremtette ezt az állatot – derül ki a Hogyan alkotta Isten a hörcsögöket? c. meséből. Kedvencem a Mit írnak a hörcsögök? c. mese, amelyben a gyerekek rászabadítják a hörcsögöket a számítógép billentyűzetére és izgatottan figyelik mit pötyögnek le. Sok értelmetlen szám- és betűkonstrukció után a Tehénke nevű hörcsög egy rövid és hangzatos szót gépel be: Fioouiko, amely egészen hasonlít a Voicu névre.

A könyv megfelelő olvasmány azon gyerekek számára, akik szeretik a hörcsögöket, vagy netalán még otthonukban is rájuk bízatott egy kedves kis rágcsáló.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.