Borongós és félelmetes erdélyi mesék

Nincs könnyű helyzetben az, aki recenziót, bírálatot szeretne írni Kelemen Zoltán novelláiról. (Kelemen Zoltán: Első 21 novella) Most szerencsének tartom, hogy nem ismerem személyesen, így semmilyen benyomás nem téríthet el az írott szövegtől.

A szerző fiatal és sokoldalú ember, akit egyszerre rengeteg dolog érdekel. Ez akár előnyt is jelenthet neki jövendő pályatársaival szemben.

Kelemen Zoltán: Első 21 novella, 2013 (szerzői kiadás)

A novellákat olvasva próbálom elkapni a pillanatot, ahol a realitás átcsúszik a képzelet világába. Ami itt szürke és érthető, nála színesen kavarog és nehezen feldolgozható. Történeteivel általában Európában vagyunk, a középkorban, a napóleoni időkben, és később. Felbukkannak sosemvolt, vagy éppen a történelemből ismert személyek. Mégis mese itt minden, még az is, ami először a legszigorúbb valóságnak látszik.

Borongós erdélyi mesék váltakoznak félelmetes történetekkel. Sejtjük, érezzük, hogy talán egyik sem történt meg ebben a mi világunkban, de megtörténhetett volna, és ez adja a szerző erejét: a legképtelenebb ötletet – mint a lángoló cirkusz pusztulását vagy a gazdáját vesztett árnyék esetét – is képes úgy bemutatni, hogy az olvasó szinte beleolvad a történetbe.

A nyelvezete olykor naivnak tűnik – ám az első két novella után már tudjuk, mekkora erő rejtőzik a rövid történetekben, és azt is: a szavakkal játszani lehet, összerakni, szétszedni, újakat alkotni – hogy újabb, más, erőteljesebb, pontosabb jelentést hordozzanak.

A Kelemen-novellákban van valami plusz, ami egyszerre idegen, ugyanakkor ismerősen köszön ránk. A történeteket akár mi is kitalálhattuk volna – de nem így történt. Ezt csak ez a különös technikai bravúrral rendelkező fiatalember tudja így megírni: az ártalmatlannak induló történet egyszer csak égbe vezető, vagy éppen pokoli mélységekbe süllyedő pályákra áll, alig győzzük követni.

Kelemen Zoltánban tagadhatatlanul ott lapul a tehetség, ami minden írásában megcsillan. Olykor kitörő erővel, máskor meg csak erőt gyűjt, hogy legközelebb még erősebben, parttalanul, vadul áradjon. Az olvasója csak örülhet ennek, hiszen amint rájön az írások ízére, máris a várakozás izgalmától borzongva lapoz tovább.

Nemere István

Kelemen Zoltán (1986, Kolozsvár) szabadúszó író, fényképész. Tanulmányait a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte: történész, könyvtáros, fényképész és tv-operatőr.

A kötetből itt elolvasható 4 novella (.pdf formátum).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.