Ezek Románia legszebb könyvei 2015-ben

Nyolc kategóriában osztott díjat a zsűri a Románia legszebb könyvei 2015 versenyen – derült ki a legszebb munkákból nyílt kiállítás megnyitóján, amit a Román Országos Könyvtárban szerveztek meg Bukarestben. A megmérettetésre összesen 233 könyvet neveztek be, ezek közül választották ki a kategóriák legjobbjait. Az előző évektől eltérően magyar sajnos nincs köztük, mondjuk a döntősök között is csak kettő volt: a Guttenberg Kiadónál megjelent Burus János Botond szerkesztette és Kürti Andrea illusztrálta Csihán királyúrfi című székely népmesegyűjtemény; illetve a Bookart Kiadónál megjelent Markó Béla-kötet, a Passiójáték, amit Részegh Botond illusztrált. A győztesek listáját alább is elolvashatjátok.

A Csihán királyúrfi című könyv borítója

Részlet a Passiójáték című könyvből

A negyedik alkalommal átadott Románia legszebb könyvei díj nagydíjasa a Radu Manelici tervezte Dear Money c. album lett. A kiadvány szerkesztői Alexandrei Croitoru és Magdei Radu, a kiadója pedig a Salonul de Proiecte. Radu Manelici emellett megkapta a legjobb fiatal könyvdizájnernek, tipográfusnak járó díjat is.

A Dear Money című könyv borítója

A Dear Money című könyv belseje

A legszebb album Magda Radu subREAL című könyve lett. A könyv grafikáját Milos Jovanovic és Otilia Mihalcea készítette. A legszebb gyerekkönyvnek pedig Mădălina Andronic Praf de zâne című könyvét választotta a zsűri. Utóbbinak a grafikai munka is a szerző munkája. A “jövő tipográfiai kísérletéért” járó díját Nicoleta Radu, Nicu Ilfoveanu tervezte és díszítette Rescrierea secvenței – Overriding sequence című album kapta.

Mădălina Andronic: Praf de zâne

A legszebb könyvillusztrációért járó elismerést Mircea Pop és Alexandru Daş párosa vehette ár Bohumil Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladónak című regényének, Florin Bican Şi v-am spus povestea aşa. Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înşişi című könyvének, Scott O’Dell Insula Delfinilor Albaştri című munkájának, valamint Louis Sachar Tabăra című könyvének az illusztrálásáért.

Cutia

A limitált példányszámban kiadott könyvek díját a Sorina Vazelina és Alexandru Grigore tervezte Cutia kapta, míg a zsűri különdíját az Alexe Popescu által díszített, Doru Someşan által szerkesztett RO-KIT című könyvnek ítélték. A legszebb tankönyv díját nem osztották ki.

RO-KIT

A legszebb könyvek zsűrijében volt: Keszeg Ágnes, Angela Rotaru, Barna Nemethi, Arina Stoenescu, Hajdu Áron, Daniela Chiorean és Valéria Vanguelo.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.