A futár

* * * *   3 értékelés
Regény

A futár


Sándor Iván

Sándor Iván 1930-ban született Budapesten. Regény- és esszéíró. Harminchat kötete jelent meg, némelyik több magyar, illetve német kiadásban. Legfontosabb regényei: A futár, Századvégi történet, Arabeszk, Tengerikavics, A szefforiszi ösvény, Drága Liv, Követés, Az Argoliszi öböl.

Esszéírói munkássága rendkívül kiterjedt. Foglalkozott az európai és magyar történelemmel, külön kötetekben Németh László és Bibó István munkásságával, Proust nagyregényével, a Tisza-eszlári perrel, írt a Don kanyari tragédiáról, a holokausztról, az ezredforduló korszakváltásának esztétikai-bölcsészeti kérdéseiről.

A futárt első kiadása három és fél évtized előtti sikere után jelenteti meg a Koinónia Kiadó. A romantikától elforduló szemléletével, szikár nyelvével, illúziók nélküli ember- és história ábrázolásával egyik kezdeményezője volt a történelmi regényírás hetvenes években induló hullámának.

Az 1848-49-es szabadságharc erdélyi küzdelmeibe vezet. Eösi János egy temesvári könyvesboltból indul, és kalandos úton lesz Kossuth Lajos futárja. Sorsában a történelem kelepcehelyzeteibe került személyiség erkölcsi tartását, a túlerővel egymás ellen uszított nemzetiségeknek az összefogásért folytatott küzdelmét mutatja meg az olvasónak máig ható érvényességgel.

  • Szerkesztő: Varga Réka
  • Borító: Szabó Péter Levente
  • ISBN: 978-973-165-036-4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.