Temetés este tízkor – ilyen történetekre szükségünk van

Szabó Róbert Csabát most olvasok először, és biztosan nem utoljára. Már az első sorok után magával ragad a tömör, költői nyelv, és szinte már nem is tudom, hogy mi történik, csak arra leszek figyelmes, hogy “áztatják visszeres ülepüket a termálban a vénasszonyok”, és hogy a “gőzből kibámuló tántikon kottyanó vízcseppek” bámulatos képével a mágikus falusi élet forgatagában találom magam. Mi tagadás, cselekményben is meglehetősen gazdagok a novellák; a rejtélyes halálesetek, amelyek sosem per se, hanem megrendítő emberi sorsok részeként történnek, mesterien tartják fenn a figyelmet.

A Temetés este tízkor című novella, amely egyben a kötet címadó írása is, Angol, Futár és Bárpéter traiskircheni lágert követő visszaemlékezéseire épül, hármójukat látjuk, ahogyan egy lerobbant autónak támaszkodva vidám-szomorú emlékeket osztanak meg, a kemény múlt okozta egymásrautaltság momentumait. És ha a kötet címe magyarázatot igényelne, a novella végi kontextus megfejtésre vihet: amennyire nem mindennapi, éppen annyira “felhőtlenül jókedvű” esemény este tízkor temetni, vagy akár ezt a novelláskötetet megírni.

A Változatok életre és halálra című novella könyörtelen konfrontációra készteti még az olvasót is, ezt külön köszönöm a szerzőnek.

A kedvencem talán a Lelkiismeretünk bekötő útjain, amely akár egy kortárs román film forgatókönyvének is beillene. A húsz éves szekus-történet kísérteteként egy fekete Dacia tűnik fel időnként a faluban, megbolygatva a helyiek lelkiismeretét. Senki nem tudja mi a célja ennek az ördögi játéknak, azonban a rejtély megoldása áldozatot is követel…

Figyelemre méltó, hogy Szabó Róbert Csaba történetei filmes izgalmat keltenek az olvasóban. Ehhez hasonló olvasmányélmény a Mit nézel (Túlvilági monológok) vagy a Mit tud a természet?, amelyek Donnie Darko látomásos világára emlékeztetnek. Egy hal, egy madár vagy egy nyuszi képe okozza a zavarodottságot, s ahol ezek megjelennek, ott aztán a halál is beköszönt.

Egy internetes áruház nem hiába sorolta a Temetés este tízkor kötetet az erotikus kategóriába, minthogy a test játékaival is találkozunk bőven. Ott van Konczné, aki válaszul a férje hanyagolására egy párnával próbálkozik, vagy Pereszke Viktor, aki álmaiban fantáziál, és ezt mások valóságként élik meg. M. Istvánról is kiderül, hogy ő a feleségét vagy másokat hátulról szeret magáévá tenni, Kincses Szidi pedig közös préda a kémia laborban.

A nyelvi finomsággal megírt, fordulatos, ám olykor mélységesen érzékeny történetekre, úgy érzem, szükségünk van.

Visky Anna

Temetés este tízkor – ilyen történetekre szükségünk van bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. bandi hozzászólása:

    Még nem olvastam, de felkeltette az érdeklődésemet. Ilyen történetekre valóban szükségünk van.

  2. Minka hozzászólása:

    Azért a “viszeres üleptől” a mágikus falusi élet forgatagáig eléggé hosszú az út. S a “mesteri”-jellegű dicséreteket is túlzásnak érzem. Nem lenne elég egy korrekt bemutatás?

  3. Bandi hozzászólása:

    Minka, olvastad már a könyvet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.