Könyvek életekről

Az erdélyi ferencesekről, a rendszerváltozásról vagy akár Andrei Șerban rendező életéről tudhat meg többet az olvasó az erdélyi magyar kiadók által 2010-ben megjelentetett életrajz-, önéletrajz- és interjú-kötetekből.

Az Erdélyi Fioretti – Ferencesek kényszerlakhelyen című kötet szerzője Sarány István, a könyv a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kötet a kommunizmus évei alatt Désre internált ferences barátok történetét meséli el: “szól mindazokhoz, akik csüggedtek, és nem látnak kiutat a rájuk nehezedő megpróbáltatásokból” – írja róla Borbé Levente könyvtáros a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogjában.

Andrei Șerban rendező Életrajz című, tulajdonképpen az interjú és az önéletrajz határvonalán mozgó kötetét Koros-Fekete Sándor fordított le magyarra és a Koinónia kiadó jelentette meg. “Az Életrajzot olvasni olyan, mintha egy negyven éve vastagodó fotóalbumot lapozgatnánk, amelyből a képek jó része már elkallódott a kontinensek közötti hurcolkodások, költözködések közben, és csak a hosszabb-rövidebb képaláírások maradtak ránk” – írja a könyvről Jászay Tamás a Revizor kritikai portálon. A színházrajongóknak emellett érdekességet jelenthet a Komp-Press Kiadó gondozásában megjelent, Stief Magda című könyv is, amelyben Darvay Nagy Adrienne beszélget a Kolozsvári Állami Magyar Színház Örökös tagjával.

Fülöp Sándor 1920-ban született, alig két hónappal a trianoni békeszerződés után. A Pallas-Akadémia Könyvkiadó Elindultam Kolozsvárról, megérkeztem Clujra címmel jelentette meg a huszadik század sűrűjét átélő férfi önéletírását. A kötet a második világháború, a szovjet hadifogság, majd 1956-ban hat éves politikai börtön történetét tartalmazza, illetve a szerző a fogság alatt szappanra karcolt verseit.

Az összes életút-kötet megtalálható az Interjú és az Önéletrajz kategóriákban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.