Új kiadó a könyvesblogon

A csíkszeredai Pro-Print Könyvkiadó köteteivel bővült az Új Könyvek blog: a kiadó gondozásában jelenik meg többek között Ignácz Rózsa életműsorozata, vagy a Források a romániai magyarság történetéhez című sorozat.


Utóbbi legújabb, 2011-ben kiadott, Aranykorszak? A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1965-1974 című kötetét Novák Csaba Zoltán történész állította össze. Ő írta a kötet bevezető tanulmányát is, amelyet olyan dokumentumok, jegyzőkönyvek követnek, amelyek teljesen vagy részben a kisebbségekre vonatkoznak, vagy pedig jelentős hatással voltak a Román Kommunista Párt nemzetiségpolitikájának alakulására. “…az érdekelt, hogy milyen külső és belső tényezők alakították a pártnak a kisebbségekhez való viszonyulását, milyen reakciókat, viszonyulásokat váltott ki ez az érintett közösségekben és ezen változó ideológiai, politikai hatások közepette, a mindenkori kisebbségi elit hogyan, milyen stratégiákkal próbált meg-, illetve újjászerveződni, megfelelni az újabb és újabb feladatoknak” – írja a szerző a kötet bevezetőjében.


Az Ignácz Rózsa életműsorozat legújabb kötete a Hazájából kirekesztve című regény, amely Mikes Kelemen törökországi éveinek egyedi olvasatát nyújtja: Mikes leveleinek címzettje, a képzeletbeli nagynéni válaszol a száműzöttnek. A regényt először a kovásznai származású író, műfordító, színésznő halála után egy évvel, 1980-ban adták ki.


Szintén idén jelent meg a Pro-Print gondozásában Ferenczes István, a Székelyföld kulturális folyóirat alapítója és főszerkesztője verseskötete Amor mystica címmel. “A Csíkpálfalván született, s máig csíkországi szülőföldjén, Csíkszeredában élő Ferenczes István lírikusi, pedagógusi, újságírói, szerkesztői, könyvkiadói, irodalom- és művelődésszervezői életművéhez szervesen tartoznak hozzá a publicisztika, a szociografikus dokumentumriport, a próza és az esszé változatos műfajai is” – írja a szerzőről Bertha Zoltán a Művelődésben. Ezúttal vallásos versei gyűjteményét veheti kézbe az olvasó.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>