Aktuális elveszettség: Markó-Karácsonyi könyvbemutató

Az elmúlt két évtized politikai publicisztikáit és előadásait tartalmazza Markó Béla Kié itt a tér című, a Pallas-Akadémia kiadó gondozásában megjelent kötete. Az első a politikus 1991-es bécsi előadása, az utolsó pedig a 2009 decemberében az Élet és irodalomban megjelent írása. A két végpont közti szövegeket az állandó, erdélyi magyar politikumra jellemző dilemma járja át: megmaradás, de hogyan? Szabadság, önrendelkezés, szolidaritás, politikai egység – a támpontok nem változtak 20 év alatt, ismertette a kötetet Tibori Szabó Zoltán újságíró.

Karácsonyi Zsolt, Tibori Szabó Zoltán és Markó Béla

Tibori szerint a kötetet a politikus-költő tevékenysége rövid mérlegének is lehet tekinteni, amelyben szavakkal és tettekkel is elmagyarázta: igenis, miénk itt a tér! Markó Béla kiemelte, hogy politikusként is meg kell maradni értelmiséginek, az előbbiek ugyanis sajnos nem a jövőnek, hanem inkább a jelennek élnek.

Karácsonyi Zsolt Ússz, Faust, ússz! című verskötetét ott kezdi el, ahol Marlowe befejezte a történetet, a főhős a szabadulásból keres kiutat. És mit üzen? A magányos hőst még a 21. században is érdemes megmenteni, sőt, talán az elveszettség most a legaktuálisabb. A klasszikusok pedig pont azáltal válnak aktuálissá, hogy utalás történik rájuk, így őrzik meg érvényességüket az időben.

Kozma Mária, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó igazgatója a kiadó terveiről mesélt. A közeljövőben várható Pomogáts Béla Magyar irodalom Erdélyben. 1969-1989 című sorozatának V-VI. kötete, Czegő Zoltán Katonabogár című regénye, továbbá Banner Zoltán művészalbuma Kákonyi Csilláról, illetve Sas Péter A heraldikus Köpeczi Sebestyén József élete és munkássága című műve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.