Erdélyi online könyváruházak szemléje

Az online könyvkereskedés egyre elterjedtebb Erdélyben is. Mi sem egyszerűbb annál, mint az otthoni kényelemben pár kattintással megrendelni a könyveket, majd néhány nap múlva izgatottan átvenni a csomagot. A webáruházak gyakran olcsóbban kínálják a könyveket, mint a hagyományos könyesboltok, lévén hogy kisebb fenntartási költségekkel számolnak, nem beszélve az egyre bővülő készletről. Úgy tűnik nagyobb a nyitás a vásárlók részéről is, ezért tartottam fontosnak néhány hazai internetes üzletről gyakorlati szempontból írni.

A www.bookline.ro egyértelműen a legnagyobb magyar könyváruház Erdélyben. Amellett, hogy az oldal designja is imponáló, a legszélesebb választékot kínálja a hasonló profilu üzletek körében. A Bookline több országban is jelen van, hiszen létezik a bookline.hu és a bookline.sk is. 2012-ben megjelent a Shopline, amely a könyvkereskedés mellett magába foglalja lakberendezési cikkek (homeline) és gyermektermékek (kidline) forgalmazását. A Bookline nem csak új és antikvár könyveket, hanem ebook formátumot, valamint zenét és filmet is elad. Az Idegen nyelvű menüpont alatt vásárolhatók angol, német, spanyol és francia kiadványok, ezek között vannak hangoskönyvek, illetve zsebkönyvek is. Figyelemre méltók a különböző szolgáltatások, amelyeket a Bookline nyújt, az ajándékutalványtól a kívánságlistáig, a Liners kedvezményektől a 3 órán belül kiszállítható termékekig. Az egyedüli panasza a vásárlónak az lehet, hogy az alacsonyabb szállítási költség érdekében társulni kell, de eddig ez sem volt akadály. Ajánlom az Outlet-et!

A www.konyvter.ro rendelkezik a legnagyobb gyermekkönyvválasztékkal Erdélyben. A kategóriák között is ez az első, amelyet említenek, de emellett van szépirodalom, művészet, szakkönyv, lelki élet, CD, DVD, sőt, diafilm is. 2011-ben jelent meg az oldal, és azóta szépen fejlődik. A Könyvtér nem csak online kereskedés, először Kolozsváron, majd Nagyváradon nyíltak hagyományos könyvesboltok is. A menüpontok között található a Multimédia, ahol szerzőkkel készített interjúk és könyvismertető videók segítenek a választásban. A Könyvtéren bankkártyával is lehet fizetni, a termékek pedig felvehetők a könyvesboltokban, valamint postán keresztül és futárral is kiküldik őket. Az Összetett keresés menüpontnál Ajándék-kategóriára is rákereshetünk, annak függvényében, hogy milyen alkalomból és kit szeretnénk megajándékozni. A Könyvtérben erdélyi szerzők gyermekkönyveit kínálják, méghozzá nagyon jó áron!

A www.konyvbazar.ro meglehetősen sok kategóriában ajánl könyveket, a jelek szerint a Szórakoztató irodalomban (sci-fi, thriller, horror is) rendelkezik figyelemre méltó választékkal. A Könyvbazárnak téli katalógusa és hírlevele is van. A könyv adatlapján véleményezhetünk, illetve megnézhetjük, hogy aki egy könyvet megvásárolt, mit vett még. A kaland szerelmesei itt biztosan találnak megfelelő irodalmat.

A www.konyvabc.ro három kategóriát emel ki a főoldalon: a tudományos könyveket, a gyerekkönyveket és a szótárakat, szlogenéből pedig kiderül, hogy ezeket jó áron igyekszik kínálni. Valóban, a könyvek nagy része 10-25 lej között mozog. Bal oldalon a legkeresettebb termékek között főleg naptárakat és gyermekkönyveket találunk. A jobb oszlopban sok-sok kiadó látható, akiknek a könyveit kínálja a KönyvABC. Olcsó és hasznos könyvek tekintetében szerintem jó választás!

A www.konyvespolc.ro is nemrég jelent meg. A website színvilágában szintén a zöld dominál, úgy tűnik, ez a kedvenc szín a könyvet kínáló oldalak között. A Könyvespolc bemutatkozásában saját nevét magyarázza: azon céljukat emelik ki, hogy könyvespolcunkat itt töltsük fel. Ez az oldal nagyon könnyen navigálható: a bal oszlopban találhatók a különböző kategóriák, és a bestseller lista (TOP 5), jobb oldalon pedig rákereshetünk a címekre, a megtekintett termékeket a rendszer ugyanitt megjegyzi. A Könyvespolc egy kis játék-készlettel is rendelkezik, és bár úgy tűnik, még a kezdeteknél tartanak, biztosan tovább fejlesztik még az üzletet.

Visky Anna

Erdélyi online könyváruházak szemléje bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Anthony hozzászólása:

    Ezek is beférnének a szemlébe: pl. http://www.bookyard.ro/, http://booktime.ro/

  2. Vincze Mária hozzászólása:

    A beteg férjem karácsonyi ajándék kérése Lucian Boia: Miért más Románia cimű könyve, amely a Kainónia kiadónál jelent meg 2013-ban. Kérem adjanak felvilágosítást hol vehetném meg ezt a könyvet.
    tisztelettel
    Vincze Mária

  3. Péter hozzászólása:

    Egy ilyen cikk megírása előtt érdemes lenne átfogóbb, körültekintőbb kutatást végezni.
    http://erdely.ma/kultura.php?id=130798

    Én személy szerint már 7 éve rendszeresen rendelek magyar nyelvű könyveket a http://www.adkk.eu oldalról! És elégedett vagyok szolgáltatásaikkal!

    Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.