Könyvérdekességek

A könyv sokféle élményt előhívhat bennünk. Megelevenedik amikor a kezünkbe vesszük: értelmet nyer a forma, a borító, a lapokon pedig egy másik világ tárul fel előttünk. A könyveket minden nap látjuk a polcon, mégis, az olvasás tapasztalata nem mindennapi. Az alábbi internetes oldalakon könyvvel kapcsolatos érdekességek találhatók, amelyek túlmutatnak a hasznos tárgy fogalmán, és az élmények világába kalauzolnak.

Boom Art www.bomoart.hu/

A Bomo Art magyar kezdeményezés, nyomdatechnikailag sajátos, személyre szabott munkákat kiviteleznek. Az oldal antikvárium hangulatát kelti, a barnás színárnyalatok és különleges betűk hatására régi emlékek elevenednek meg. A Bomo Art csapat bemutatkozásából kiderül, hogy a kínálatukat naplók, csomagolópapírok, képeslapok, fotóalbumok stb. képezik, munkájuk célja pedig szorosabbra fűzni ember és könyv kapcsolatát.

eKönyv www.txtr.hu

A Bookline és a Líra közös vállalkozásában magyar nyelvű eBook-ok publikálásával foglalkozik. Német mintákat követtek az eBook technológia alkalmazásában és a digitális formátumok értékesítésével is foglalkoznak. A létrehozott ePub formátum iPad-en, iPhone-on vagy az erre a célra létrehozott eBook olvasó segítségével (pl. Amazon Kindle) érhető el, amely egyébként a szemet is kíméli. Az eKönyv webáruházában Esterházy Péter, Tóth Krisztina és Paulo Coelho műveiből is választhatunk, de elsődleges céljuk a magyar nyelvű digitális tartalmak létrehozása és értékesítése.

Lulu www.lulu.com

A Lulu a tengeren túlról származik, a magánkiadások internetes lebonyolítására jött létre. Ez azt jelenti, hogy nincs sok utánajárás, a könyvet fel kell tölteni az oldalra, és miután a különböző paraméterek segítségével nyomdakésszé tettük a kéziratot, kinyomtatják és elküldik nekünk. A Lulu egyszerre szerkesztőség, nyomda, marketingiroda és webáruház, ezzel a folyamattal teremtenek piacot a magánkiadásoknak, amelyekből akár sikerkönyvek is születhetnek. Lenyűgöző, hogy mindez internetes kommunikáció segítségével megvalósítható.

The Book Cover Archive www.bookcoverarchive.com/

Ezen az oldalon könyvborítókat gyűjtöttek össze. Képgalériaszerűen böngészhetünk a fedőlapok között, amelyeket designerek válogattak össze különös gonddal. Az oldal működtetői nem akármilyen látványt tárnak a látogató elé, művészetileg igényes, de mégsem elvont borítókat futtatnak. A képeket nézegetve az a benyomásom, hogy akár plakátként is működhetnének, annyira felkeltik a figyelmet.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.