Az irodalom szerelmesei

A Bálint-napi forgatagban a nagyobb kolozsvári könyvesboltok is felvértezték polcaikat a témához kapcsolódó könyvekkel. Körös-körül szívek, piros, rózsaszín, lila színekben pompázó borítók: minden vizuális elem az irodalom és a szerelem szoros összefonódását hirdeti. Aki tehát úgy dönt, hogy könyvek szintjén is beleássa magát a témába, február végéig még értékes portékához juthat hozzá, viszonylag jó áron, az alábbi kolozsvári üzletekben:

DIVERTA könyvesbolt

A volt egyetemi könyvesbolt főleg népszerű irodalmat ajánl. Az örökzöld témában felsorakoztatott kézikönyvek azt firtatják, hogyan lehet boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatod pár lépésben, valamint milyen valós megoldások lehetségesek a felmerülő problémákra. A Trei Kiadó praktikus pszichológia (PP) sorozata volt a legszembetűnőbb ebben a műfajban, kötetei a lélektan irányából közelítenek a szerelemhez. A következő kategóriákban bővelkedett még a polc: női-férfi könyv, stílustankönyv, szex, kamasz-könyv… Bálint-nap alkalmából egy egész standot véltem felfedezni, a kivétel nélkül mindig bestseller szakácskönyvek sorával együtt.

A Divertában sajnos kevés a családdal, gyermekvállalással vagy -neveléssel kapcsolatos könyv, valamint regényeket és verseket sem ajánlanak a szerelmesek havában. Egy-két könyv azért felkeltette az érdeklődésemet:

Gary Chapman: Cele 5 limbaje ale iubirii című könyve, amely a kapcsolatokban felfedezhető 5 szeretetnyelvvel foglalkozik, magyar nyelven a Harmat Kiadónál jelent meg (Egymásra hangolva).

Andrei Pleșu: Față către față. Întâlniri și portrete. A népszerű román író értékes találkozásait foglalja szövegekbe.

HUMANITAS könyvesbolt

A jó hangulatú üzletben kellemes meglepetésben volt részem. Február 14-től kezdődően sok-sok értékes könyvet 20% kedvezménnyel kínálnak. A polcokat végigböngészve a női irodalom emelkedik ki, főleg angol nyelvből lefordított, igényes regények. A Polirom Kiadó Biblioteca Polirom sorozatában már-már kanonikus szerzőket vélek felfedezni: Graham Green, Ian McEwan, Ernest Hemingway…

A Humanitas Kiadó Cartea de pe noptieră sorozata erotikával, titkos vágyakkal, kiélhetetlen szerelemmel, múltbeli kalandokkal foglalkozik, a témáktól eltérően szokatlanul jó címekben. A népszerű irodalom itt sem hiányzott: Elizabeth Gilbert könyvei, valamint a párkapcsolati kézikönyvek több polcot is elfoglalnak. A Humanitas fiction Raftul Denisei sorozatában japán szerzők könyveit olvashatjuk román nyelven, abban a reményben, hogy a keleti világ hozadéka talán megmozgatja gondolkodásunkat.

Ajánlott könyvek:

Javier Marías: Inimă atât de albă. Magyar nyelven az Európa Kiadónál jelent meg A szívem fehér című regény, amelyre egy barcelonai könyvtárban találtam rá 1 euróért. Azóta is az egyik legmélyebb olvasmányélményemnek tartom a spanyol szerző írását.

Mircea Cărtărescu: De ce iubim femeile. Nemrégiben olvastam és megfogtak napjaink talán legjobb román szerzőjének történetei: humor, szenvedély, a nők iránti érzékenység mind részei Cărtărescu világának (magyarul Miért szeretjük a nőket?)

Richard Yates: Revolutionary Road. Megrázó kérdések a házasságban. A filmesített változatban Leonardo DiCaprio és Kate Winslet alakítja a párt.

CĂRTUREȘTI könyvesbolt

Itt találhatók a legkülönfélébb kincsek: albumok, idegen nyelvű könyvek, valamint filmek és zenék is. A Cărturești ezáltal átjárást biztosít a kulturális ágak és területek között. Az olvasás életstílus, így kerülnek a könyvek mellé borok, teák és sütik, valamint egyéb csemegék. “A könyv szerelmesei” kampány eléri célját: a standon végignézve szemnek-szájnak kívánatosak lesznek a portékák. A könyvek között akad filozófia tematika angol nyelven (pl. Erich Fromm, Nietzsche, Kierkegaard), filmes könyvek (Fehér elefánt, A segítség) és könnyed romantikus olvasmány is. Must-have:

Truman Capote: Mic-dejun la Tiffany. Főleg a filmből ismerjük Audrey Hepburn bájos eleganciáját, vajon milyen lehet ezt könyvben olvasni?

Lars von Trier rendezésében a Breaking the Waves című film. Mesésen szép, “szem nem marad szárazon” (idézet Visky Andrástól).


Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.