Könnyvvásár a Kaszinóban – a Bookfest első kiadása Kolozsváron

Első ízben került sor Kolozsváron a Bookfest könyvvásárra, a Sétatéren található Kaszinó épületében. A gyönyörű napsütéses hétvége kedvezett a Bukarestből átszármaztatott rendezvénynek, tolongtak az emberek a sűrűn felépített, könyvet és zenét kínáló standok között. Hogy mi okozta a nagy érdeklődést? Feltehetően az, hogy Kolozsváron kevés az igazi, színvonalas, benti térben zajló könyvvásár.

Több éve zajlik már Bukarestben az európai színvonalú Bookfest könyvvásár, amelyet a szervezők most Kolozsvárra is elhoztak. Arra viszont valószínűleg ők sem számítottak, hogy kevésnek fog bizonyulni a Kaszinó nyújtotta tér, ugyanis a fővárosi, több csarnokban zajló fesztiválhoz képest a kincses városbeli szervezés egyelőre csak próbálkozás. Kínálat volt azért itt is, egy-két nagyobb kiadó is megjelent és meglepő módon nem a ponyva és a szakácskönyv volt túlsúlyban, hanem a szakkönyv. Sajnos magyar könyveket egyik standnál sem árusítottak.

Mint tudjuk, a vásáron nem csak az alacsony árak szoktak jók lenni, hanem a különböző programok is. Bár a Bookfesten csak egy A4-es lapot töltöttek meg az események, külön figyelmet szenteltek a német és magyar filmeknek. Levetítették például szombaton este 7 órától Jancsó Miklós Csend és kiáltás (1967) c. filmjét is. Ugyancsak szombaton délben 12 órától volt egy kiemelkedő program, Andrei Pleșuval találkozhattak a látogatók, akinek több könyvét is lefordították már magyar nyelvre.

A Kaszinó kinti oszlopsorai között is voltak standok, mint például a kolozsvári Book Corner – Librárium könyvesbolt.

Bár idén csak egy kis ízelítőt kaptunk a Bookfest bukaresti hangulatából, hátha jövőre több figyelmet szentelnek a kolozsvári vásárnak is a szervezők, és egy nagyszabású irodalmi fesztivált köszönthetünk majd.

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.