Blanka birodalma

* * * ½   5 értékelés
Mese

Blanka birodalma


Balázs Imre József

Balázs Imre József második gyermekverskönyve folytatja a szerző első verseskötetére jellemző poétika szerinti építkezést: elsősorban a nyelv zeneisége bizonyul fontos jelentésalkotó tényezőnek a versekben – ez az az elem, amelyik az óvodáskorú/kisiskoláskorú gyermekolvasó megszólításához elengedhetetlenül fontos. Ugyanakkor jól érzékelhető a szövegekben a közvetlen kapcsolódás a gyermekek képalkotói fantáziájához és nyelvhasználatához. Ezekkel mindvégig párbeszédben, a köznapi cselekvéssorokhoz (kirándulás, játékok, rajzolás, házbeli és ház körüli teendők) viszonyulva alakul ki a könyv jól felismerhető világa. A könyv szereplői valós és képzeletbeli állatokkal találkoznak, vásárolni mennek a bevásárlóközpontba, ünnepélyeken vesznek részt, festegetnek és énekelnek.

A 2009-ben megjelent Hanna-hinta című kötethez képest újdonságot jelent a gyermek–gyermek közötti viszony hangsúlyosabb jelenléte: a közös játék szituációjának, a testvérek közötti kapcsolatnak a felbukkanása.

A Blanka birodalma című kötet illusztrátora Keszeg Ágnes, aki nagy empátiával viszonyul a könyv világához, és képes megjeleníteni a gyermeki látásmódot – ahogyan már több nagysikerű gyermekkönyv esetében tette.

A könyv szerzője, Balázs Imre József (sz. 1976) rendszeresen jelen van az utóbbi évek erdélyi és magyarországi gyermekkiadványaiban. Saját gyermekverskönyve mellett olyan antológiákban jelentek meg versei és meséi, mint az Aranysityak – 2009, Legszebb karácsonyi ajándék a nátha – 2010, Megy a kicsi láb – 2011, Navigátor – 2011). A szerző rendszeresen közöl a Napsugár, Szivárvány, Cimbora, Csodaceruza című gyermeklapokban. Ezeken kívül Balázs Imre József József Attila-díjas, négy verseskönyv szerzője, az Ismét másnap 1999-ben a Romániai Írók Szövetségének debütdíját, a Fogak nyoma a Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókjának Lászlóffy Aladár-díját nyerte el 2010-ben. Balázs Imre József több írószervezet tagja, a Korunk főszerkesztője.

  • ISBN: 978-973-165-064-7
  • Illusztrátor: Keszeg Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.