Mácsai minimalizmusa és Örkény humora

Mácsai Pál Örkény-estjén a szöveg volt a díszlet, a jelmez és a maszk. A szövegben élnek a szereplők, a cselekmény, és ez nemcsak Mácsai egyszemélyes előadása, hanem a mi egyszemélyes nézői értelmezésünk is, ahogyan egyenként elképzeljük az Azt meséld el Pista c. életrajzi művet. Egyetlen fogódzónk a színész, aki a függöny előtti fekete székben, jelentéktelen öltözetben ül vagy áll és mesél. Mácsai Pál előadásával megdönti a 21. századi elméleteket, melyek szerint az erős vizualitás képes igazán hatni az emberre, és beszédmódjával Örkény nagyszerű humorára hívja fel a figyelmet, amely elég erős ahhoz, hogy képzeletünkben szülessen meg a valódi előadás.

Örkény születésének századik évfordulója is kiemelt esemény volt a 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. Ez alkalomból lépett fel Mácsai Pál Azt meséld el Pista c., egyszemélyes előadásával, amely a színész és Bereményi Géza által válogatott életrajzi adatokból, naplórészletekből, anekdotákból áll össze. Egy monográfia lehet száraz és unalmas, Mácsai mégsem nyúl szemet kápráztató eszközökhöz: legyen elég Örkény humora. És elég is, hiszen majdnem 2 órán keresztül tartja fent a figyelmet a minimalista rendezés.

A felületes néző cirkuszra vágyik, olcsó szórakozásra, az Örkény-est célja viszont a felszín mögötti embert megszólítani és megmutatni, hogy nemcsak, hogy képes eltűrni egy “csupasz” szöveg-színházat, hanem képes azt őszinte nevetéssel élvezni. Ez egy önmagunkon való túllépés-kísérlet, a színház célja tulajdonképpen: kihívni az embert önmagából és megmutatni, hogy sokkal többre képes, mint gondolná. Biztos vagyok benne, hogy önmagukra-csodálkozással távoztak a nézők az előadásról.

Örkény visszaemlékezéseiben – amelyeket Mácsai Pál első szám első személyben mond el – egyébként nem csak humor van. Megjelenik a háború borzalma, abszurditása is, amelyből az író kettőt is átélt, a második világháborúban pedig hadifogságba is esett. Nem tudom, hogy Mácsai vagy Örkény teszi-e, de ez az ember az “élet dolgaihoz” sziporkázó intelligenciával viszonyul, néha pedig keserű, önironikus humorral, és mindezek mellett ott van az egészséges szerénység is.

A szombat esti műsorból megtekinthető egy rövid részlet a YouTube-on is:

Visky Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.