Itt az új Erdély-naptár: Erdély Anno és most 2015

A régi Erdély fonódik össze a maival ebben az új falinaptárban. A Transindex Erdélyi Netkatalógusának szerkesztője Balázs D. Attila, és csapata ismét valami különlegessel rukkolt elő.

A kiadványban régi képeslapok lettek egybemontírozva tökéletesen újrafotózott, dokumentum értékű párjaikkal. Gondolhatjuk, hogy nagy munka lehetett ilyen pontossággal újrafényképezni ezeket a helyenként száz-száztíz éves erdélyi képeslapokat, már csak azért is, mert jól tudjuk, számos olyan antik képes levelezőlap létezik, amelyet már nem lehetne újrafotózni. Hiszen vagy le lettek bontva a rajta szereplő épületek, vagy teljesen átalakult a városkép. Az Erdély Anno és Mostban viszont nem csak városok, hanem falvak, erődtemplomok is megjelennek, sőt sikerült újrafényképezni egy természeti tájat ábrázoló lapot is.

A 30×30 centiméteres kiadványt fellapozva egyazon oldalon köszön vissza a száz évvel ezelőtti és a mai Nagyvárad, Marosvásárhely, Nagyszalonta, Kiskapus, Dicsőszentmárton, Gyergyószentmiklós, Nagyszeben, és Marosludas, valamint Nagybaromlak, Szentágota és Lesses erődtemploma, illetve a Gyilkos-tó környéke. Ezt a szabályos időutazást magyar és angol nyelvű leíró szövegek teszik még élvezetesebbé.

A szerkesztő szerint az eddig megjelent Erdély Anno kiadványoknál (naptárak és Erdély Anno 1895-1944 album) a többnyelvűség azért is volt fontos, mert sok külföldi gyakran csak ezeken keresztül kapott és kap most is reális képet a Drakula-mítosz mentes Erdélyről.

A Százszorkép Kiadó naptárait és albumait a legtöbb erdélyi könyvüzletben meg lehet találni, illetve a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban is kaphatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.